Rolig hjärnjumpa för hundar!

Rolig hjärnjumpa för hundar!

Här kommer några roliga & enkla tips hur du kan aktivera din hund!

Kurragömma

Du behöver: inget om din hund kan sitt och stanna, annars kan du behöva en medhjälpare.

Utförande:

1. Säg åt din hund att sitta och stanna eller låt din medhjälpare hålla hunden.

2. Gå en bit bort och gömd dig så att hunden inte ser dig. Svårigheten kan ökas med tiden, men börja enkelt, det räcker att tex huka bakom en soffa.

3. Kalla på hunden, kort och bara en gång, låt den sedan hitta dig. När den kommer fram så beröm jätte mycket.

Går lika bra att leka ute som inne. Sluta medan ni båda tycker att det är roligt, 3-4 gånger räcker bra.

Sök utomhus, när du egentligen inte har tid alls eller har en hund som äter för fort

Du behöver: lite hundgodis

Utförande:

1. Ta en handfull hundgodis och kasta ut på gräsmattan eller gårdsplanen, försök få så stor spridning på det som möjligt.

2. Låt din hund leta reda på alla godisbitarna. Detta knepet kan även användas om du har en hund som äter upp sin mat för fort, måste den leta upp alla bitarna kan den inte svälja allt på en gång.

Sök inomhus

Du behöver: lite hundgodis.

Utförande:

1. Sätt din hund så att den ser dig och rummet ni är i och säg åt den att stanna. Om din hund inte kan stanna så kan du binda fast den med ett koppel.

2. Gå runt i rummet medan hunden ser dig och "göm" ett par godisbitar på olika ställen, 3-4 st är en bra början. Du lägger dem halvt eller helt synliga till en början och kan sedan öka både antalet godisbitar och svårigheten på gömställena när din hund blir bättre på leken.

3. Gå tillbaka till hunden och släpp den så den får gå och hitta godiset, försök att inte hjälpa den utan låt den leta själv. Förmodligen kommer den först att gå till den godisbiten du gömde sist.

Godisgömma i toarulle

Du behöver: en toarulle, något din hund tycker är gott och ev tejp.

Utförande:

1.Tryck ihop den ena ändan på toarullen och vik så att den håller ihop.

2. Lägg i godbitarna.

3. Tryck ihop andra ändan på rullen och vik.

4. Beroende på hur duktig din hund är på den här leken så kan du eventuellt behöva lite tejp för att det ska ta lite längre tid att få ut godbitarna.

Ge den lilla pakten till din hund så den får roa sig med att få ut godiset. Ger den upp snabbt så kan du få hjälpa till och öppna den ena ändan lite första gången. 

Spåra iväg på prommenaden

Du behöver: några bitar av något din hund tycker är gott. Några minuter innan ni går på prommenad.

Utförande:

1. Innan du går ut med din hund går du i förväg en liten bit av rundan och släpper på vägen några godisbitar. Försök att inte gå tillbaka i samma spår när du går tillbaka för att hämta din hund.

2. Hämta din hund och visa första godisbiten och säg sök. Försök att hjälpa din hund så lite som möjligt att hitta spåret du gick, styr bara upp om din hund totalt glömmer bort vad den gör eller går långt åt fel håll,. Spåret kan varieras från ett par meter med tätt mellan godbitarna till hela rundan där det är långt mellan godsakerna. Börja med det korta täta spåret.